Sådan støtter du dit barn ved eksamenspres

Når forår og sommer nærmer sig, begynder eksamenstiden for elever i Folkeskolen. Det kan medføre præstationspres hos mange unge. Flere unge er påvirkede af stress og angst for at kunne præstere godt til eksamen. De vil gerne leve op til både deres egne og forældrenes forventninger. 

Selve eksamenssituationen kan være udfordrende for mange, som måske oplever at få det fysisk dårligt og ondt i maven. Som forælder kan du gøre en række ting for at støtte den unge:

Vis interesse i dit barns prøver

Generelt er det en rigtig god ide at du involverer dig i dit barns skolegang og snakker med barnet om det der sker i skolen, og måske fylder i barnets bevidsthed. Tests og afgangsprøver fylder for mange børn og unge. Støt den unge ved at snakke om hvad der skal ske til prøverne; hvad man bliver prøvet i, hvad barnet måske er usikker på. 

Snak med barnet om det der kan stresse

Snak stille og roligt med dit barn om det der kan presse i forbindelse med prøver: Er det frygten for at få en lavere karakter? At man kommer til at glemme noget?

Respekter, hvis barnet ikke har lyst til at tale om det, og prøv stille og roligt at tage emnet op på et andet tidspunkt. Det kan hjælpe at lave noget hyggeligt sammen, mens man snakker om emnet.

Når du ved, hvad dit barn tænker og føler om eksamen, er det nemmere at støtte. 

Fjern præstationspres

Der er mange børn som føler at de skal opnå gode karakterer. Fortæl dit barn at det vigtigste er at gøre sig umage. Hjælp barnet til at rette opmærksomheden på indhold og arbejdsindsats i forhold til eksamen. Tag fokus væk fra karakteren. Snak f.eks med barnet om at en karakter er udtryk for en faglig bedømmelse, og ikke en bedømmelse af barnet personligt. Fremhæv de ting, som dit barn er god til.

Hjælp barnet med at gøre eksamensdagene hyggelige ved at skabe en god stemning omkring det. Du kan f.eks. lave et lille held og lykke ritual, før barnet tager afsted til prøven. Giv f.eks. barnet lækkerier med til en skriftlig prøve. 

Karakterpenge kan øge barnets oplevelse af at skulle præstere og fokusere på tallet frem for indsatsen. 

Giv barnet godt udstyr til eksamen

Du kan gøre flere ting for at hjælpe dit barn til eksamen. En god, alsidig lommeregner er en god ide at have, når dit barn skal have regnet ligninger og andre matematik-opgaver ud til afgangsprøven. Det kan f.eks. hjælpe barnet at investere i en lommeregner, der kan indtaste flere udregninger på samme tid. Se mere her: TI 30XB MultiView

Når forår og sommer nærmer sig, begynder eksamenstiden for elever i Folkeskolen. Det kan medføre præstationspres hos mange unge. Flere unge er påvirkede af stress og angst for at kunne præstere godt til eksamen. De vil gerne leve op til både deres egne og forældrenes forventninger. 

Selve eksamenssituationen kan være udfordrende for mange, som måske oplever at få det fysisk dårligt og ondt i maven. Som forælder kan du gøre en række ting for at støtte den unge:

Vis interesse i dit barns prøver

Generelt er det en rigtig god ide at du involverer dig i dit barns skolegang og snakker med barnet om det der sker i skolen, og måske fylder i barnets bevidsthed. Tests og afgangsprøver fylder for mange børn og unge. Støt den unge ved at snakke om hvad der skal ske til prøverne; hvad man bliver prøvet i, hvad barnet måske er usikker på. 

Snak med barnet om det der kan stresse

Snak stille og roligt med dit barn om det der kan presse i forbindelse med prøver: Er det frygten for at få en lavere karakter? At man kommer til at glemme noget?

Respekter, hvis barnet ikke har lyst til at tale om det, og prøv stille og roligt at tage emnet op på et andet tidspunkt. Det kan hjælpe at lave noget hyggeligt sammen, mens man snakker om emnet.

Når du ved, hvad dit barn tænker og føler om eksamen, er det nemmere at støtte. 

Fjern præstationspres

Der er mange børn som føler at de skal opnå gode karakterer. Fortæl dit barn at det vigtigste er at gøre sig umage. Hjælp barnet til at rette opmærksomheden på indhold og arbejdsindsats i forhold til eksamen. Tag fokus væk fra karakteren. Snak f.eks med barnet om at en karakter er udtryk for en faglig bedømmelse, og ikke en bedømmelse af barnet personligt. Fremhæv de ting, som dit barn er god til.

Hjælp barnet med at gøre eksamensdagene hyggelige ved at skabe en god stemning omkring det. Du kan f.eks. lave et lille held og lykke ritual, før barnet tager afsted til prøven. Giv f.eks. barnet lækkerier med til en skriftlig prøve. 

Karakterpenge kan øge barnets oplevelse af at skulle præstere og fokusere på tallet frem for indsatsen. 

Giv barnet godt udstyr til eksamen

Du kan gøre flere ting for at hjælpe dit barn til eksamen. En god, alsidig lommeregner er en god ide at have, når dit barn skal have regnet ligninger og andre matematik-opgaver ud til afgangsprøven. Det kan f.eks. hjælpe barnet at investere i en lommeregner, der kan indtaste flere udregninger på samme tid. Se mere her: TI 30XB MultiView