Værd at vide om coronavirus

Coronavirus  er en stor familie af virusser. Nogle forårsager sygdom hos mennesker og andre cirkulerer blandt dyr, herunder kameler, katte og flagermus. Den nye coronavirus fra 2019 er en ny virus, der forårsager luftvejssygdom hos mennesker og samtidigt også kan sprede sig fra person til person. Denne virus blev først identificeret under en undersøgelse af et udbrud i Wuhan, Kina, og har nu spredt sig til det meste af verden.

Symptomer på coronavirus kan blandt andet inkludere feber, hoste og manglende vejrtrækning. Disse symptomer kan forekomme i så få som to dage eller så længe som op til fjorten dage efter eksponeringen. Rapporterede sygdomme har varieret fra mennesker med ringe til ingen symptomer til mennesker, der er alvorligt syge og døende.

Coronavirus spredes ligesom influenza eller forkølelse, gennem luften ved hoste eller nyser, 
tæt personlig kontakt, såsom at røre eller ryste hænder, at røre ved et objekt eller en overflade med virussen på det, lejlighedsvis fækal kontaminering.

Du kan læse flere fakta om Coronavirus her. 

Hvordan kan jeg beskytte mig selv mod coronavirus?

For at beskytte dig selv bedst muligt mod coronavirus, er det en god idé at dække et host eller nys med din albue, og undgå at bruge dine hænder til dette. Vask hænder ofte med sæbe og vand i mindst 20 sekunder. Brug en alkoholbaseret håndrensningsmiddel, hvis sæbe og vand ikke er tilgængelige.
Rengør ofte overflader, inklusive bordplader, lysafbrydere, mobiltelefoner, fjernbetjeninger og andre ofte berørte genstande. Hvis du bliver syg med coronavirus, skal du blive hjemme, indtil du har det bedre.

Det er ikke nødvendigt at bære masker eller åndedrætsværn ude i offentligheden. En åndedrætsværn er en personlig beskyttelsesanordning, der bæres i ansigtet eller hovedet og dækker mindst næsen og munden. Oftest sker spredning af åndedrætsvirus fra person til person mellem nære kontakter. Det er dog vigtigt, at disse enheder er let tilgængelige for sundhedsarbejdere og andre der har brug for dem, grundet særlige omstændigheder.

Hvordan skal jeg forholde mig i forhold til coronavirus?

Hvis du planlægger at rejse internationalt, skal du først tjekke for opdateringer og råd vedr. udrejsning af landet og til det pågældende område, hvor du planlægger at rejse til. Se også efter eventuelle sundhedsrådgivere, der kan være på det sted, hvor du planlægger at rejse hen til. Det kan også være en god ide at tale med din egen læge, hvis du har helbredsforhold, der gør dig mere modtagelig for luftvejsinfektioner og komplikationer.

Coronavirus  er en stor familie af virusser. Nogle forårsager sygdom hos mennesker og andre cirkulerer blandt dyr, herunder kameler, katte og flagermus. Den nye coronavirus fra 2019 er en ny virus, der forårsager luftvejssygdom hos mennesker og samtidigt også kan sprede sig fra person til person. Denne virus blev først identificeret under en undersøgelse af et udbrud i Wuhan, Kina, og har nu spredt sig til det meste af verden.

Symptomer på coronavirus kan blandt andet inkludere feber, hoste og manglende vejrtrækning. Disse symptomer kan forekomme i så få som to dage eller så længe som op til fjorten dage efter eksponeringen. Rapporterede sygdomme har varieret fra mennesker med ringe til ingen symptomer til mennesker, der er alvorligt syge og døende.

Coronavirus spredes ligesom influenza eller forkølelse, gennem luften ved hoste eller nyser, 
tæt personlig kontakt, såsom at røre eller ryste hænder, at røre ved et objekt eller en overflade med virussen på det, lejlighedsvis fækal kontaminering.

Du kan læse flere fakta om Coronavirus her. 

Hvordan kan jeg beskytte mig selv mod coronavirus?

For at beskytte dig selv bedst muligt mod coronavirus, er det en god idé at dække et host eller nys med din albue, og undgå at bruge dine hænder til dette. Vask hænder ofte med sæbe og vand i mindst 20 sekunder. Brug en alkoholbaseret håndrensningsmiddel, hvis sæbe og vand ikke er tilgængelige.
Rengør ofte overflader, inklusive bordplader, lysafbrydere, mobiltelefoner, fjernbetjeninger og andre ofte berørte genstande. Hvis du bliver syg med coronavirus, skal du blive hjemme, indtil du har det bedre.

Det er ikke nødvendigt at bære masker eller åndedrætsværn ude i offentligheden. En åndedrætsværn er en personlig beskyttelsesanordning, der bæres i ansigtet eller hovedet og dækker mindst næsen og munden. Oftest sker spredning af åndedrætsvirus fra person til person mellem nære kontakter. Det er dog vigtigt, at disse enheder er let tilgængelige for sundhedsarbejdere og andre der har brug for dem, grundet særlige omstændigheder.

Hvordan skal jeg forholde mig i forhold til coronavirus?

Hvis du planlægger at rejse internationalt, skal du først tjekke for opdateringer og råd vedr. udrejsning af landet og til det pågældende område, hvor du planlægger at rejse til. Se også efter eventuelle sundhedsrådgivere, der kan være på det sted, hvor du planlægger at rejse hen til. Det kan også være en god ide at tale med din egen læge, hvis du har helbredsforhold, der gør dig mere modtagelig for luftvejsinfektioner og komplikationer.